Kun kuulet sanan "avokado", mitä tulee mieleesi? Ehkäpä guacamole? Tulet pian yllättymään, sillä tämä superhedelmä on paljon muutakin. Ja kyllä, se on todellakin hedelmä.

Kartta avokadojen alkuperästä ja halkaistuja avokadoja.

Eksoottinen ja trendikäs avokado

Tiesitkö, että on olemassa yli 400 avokadolajiketta? Tämä on totta. Ja ne ovat kaikki erilaisia muodoltaan, väriltään ja maultaan. Avokadoja kutsuttiin ennen "alligaattoripäärynöiksi" niiden muodon ja joidenkin lajikkeiden karkean vihreän pinnan vuoksi. Ja vaikka niitä usein pidetään vihanneksina, ne ovat teknisesti ottaen hedelmiä – itse asiassa marjoja.

Yleisimmät lajikkeet ovat Fuerte ja Hass, jotka ovat molemmat hyvin aromaattisia ja joissa on pähkinäinen maku. Pohjois- ja Etelä-Amerikka ovat johtavia avokadontuottajia, mutta Keski-Euroopan supermarketeissa myydään pääasiassa Etelä-Espanjasta, Israelista, Meksikosta ja Etelä-Afrikasta peräisin olevia avokadoja. Annamme suosituksen: kuten kaikkien tuotteiden kohdalla, pyri ostamaan mahdollisimman lähellä tuotettuja.

Yleiskatsaus superruoista, avokado halkaistuna ja muutamia terveysfaktoja.

Avokado päivässä

Avokado on epäilemättä yksi ravintoainepitoisimmista elintarvikkeista. Avokadon ravintosisältö pursuaa terveyshyötyjä ja on täynnä tärkeitä ravintoaineita, joten se on todellista superruokaa. Jopa Guinnessin ennätystenkirja mainitsee avokadon olevan maailman terveellisin hedelmä. Mutta mitkä ainesosat tekevät siitä niin tehokkaan? Mikä avokadossa on niin erinomaista?

Se on täynnä tärkeitä ravintoaineita, kuten A-vitamiinia, E-vitamiinia ja avokatiini B:tä, alfa- ja beetakaroteenia ja biotiinia, kasvirasvoja ja tyydyttymättömiä rasvoja.

Avokadojen syömisestä on hyötyä terveydellesi ja jopa ulkonäöllesi, sillä niissä on runsaasti antioksidantteja. Useiden tutkimusten mukaan tämän superhedelmän on todettu esim. alentavan kolesterolitasoa ja stimuloivan ruuansulatusta sekä hiustenkasvua. Se on uskomattoman terveellinen ja yksi luonnon pienistä ihmeruuista.

Lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/

Joukko erilaisia avokadoja ja halkaistu avokado päällä ruskeassa ostoskassissa.

Vinkkejä avokadojen käsittelyyn

Auta niitä kypsymään täydellisiksi: avokadot kypsyvät vasta, kun ne on otettu puusta. Jos laitat avokadot paperipussiin muiden hedelmien kanssa, esim. omenoiden tai tomaattien luonnollinen eteenikaasu saa ne kypsymään nopeammin.
Kuori avokado seuraavasti: leikkaa ne varovasti, avokadon kova kuori ja suuri kivi voivat tehdä pilkkomisesta hankalaa. Kannattaa tehdä viilto pitkittäissuunnassa kokonaan ympäri ja vetää avokado sitten kahteen osaan käsin. Poista kivi asettamalla puolikas, jossa kivi on, leikkuulaudalle kivi ylöspäin. Laita veitsen kärki siihen ja yksinkertaisesti kierrä veistä ja vedä kivi pois pitäen kiinni veitsestä, ja poista kivi.

Herkullinen ateria itsetehtyä pastaa avokadopestolla.

Avokadoreseptit: koko menu avokadoista

Avokadot ovat erittäin mukautuvia. Voit käyttää niitä lähes missä tahansa ruuassa. Itseasiassa Amsterdamissa on ravintola, joka tekee juuri näin. Kaikissa ruokalistan ruuissa on avokadoa. Uskallatko kokeilla tätä kotona?

Tässä on sinulle vähän insipiraatiota:

  • Alkuruoka – kylmä tai lämmin avokadokeitto
    Herkullinen jäähdytetty keitto, jota tasapainottaa ripaus limeä ja kuuma kastike.
  • Pääruoka – herkku Pugliasta: ecchiette avokadopestolla
  • Jälkiruoka – terveellinen herkku: taivaallisen upea suklaa-avokadovanukas. Voidaan tehdä myös vegaaniversiona.

Täyteen pakattu paperipussi, jossa perunoita ja halkaistu avokado sekä annos villiriisiä raaka-aineiksi herkullisiin avokadolisukkeisiin.

Hyvä raaka-aine lisukkeisiin

Täyteläiset ja kermaiset avokadot sopivat moniin lisukkeisiin esimerkiksi hummukseen tai magosalsaan tehden niistä entistäkin herkullisempia. Kokeile myös avokadon grillaamista ja laita päälle hiukan merisuolaa, tulet yllättymään.

Avokadoriisi – joko ruskeasta tai valkoisesta riisistä, avokadon lisääminen tekee siitä erittäin kermaista ja uskomattoman herkullista.

Kermaisempi perunasose – kuohkeuta perunasoseesi avokadolla ja saat täydellistä lohturuokaa.

Halkaistu avokado paprikan, valkosipulin ja valmiin guacamoledipin vieressä sekä pala limeä.

Yllättävät dipit ja levitteet avokadosta

On paljon muutakin kuin guacamole. Avokado- ja limekerma esimerkiksi on kermaista ja limemehu terävöittää sitä. Se on kuitenkin todella kevyttä, kun mukana ei ole rasvaista kermaa.

Oletko koskaan kokeillut avokadopestoa? Se on todella maukasta ja pehmeää olematta liian täyteläistä. Käytä avokadoa, joka ei ole aivan kypsä, sillä silloin koostumuksesta tulee paksumpi. Ripottele päälle hieman parmesaanijuustoa ja nauti.

Herkullinen avokadosmoothie ja halkaistu avokado, mango ja kookospähkinä Boschin hopeisen monitoimikoneen vieressä.

Avokadopirtelöt- ja smoothie

Avokadoja käytetään myös paljon pirtelöissä ja smoothieissa, sillä ne tekevät rakenteesta ainutlaatuisen sileän.

Tässä on sinulle kolme ideaa:

  • Klassinen: herkullinen avokadopirtelö – helppo valmistaa vain muutamista raaka-aineista.
  • Hedelmäinen: avokado-mango-smoothie – herkullisen terveellinen, maista.
  • Erittäin terveellinen: avokado-kookos-lehtikaalismoothie – terveellinen elämäntyyli.
MyBosch

Rekisteröidy ilmaiseksi ja hyödynnä kaikki edut!

Huolto

Erinomaista palvelua – myös hankinnan jälkeen.

Soittajahinta kiinteästä verkosta ja matkapuhelimesta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min. 020 751 0705

BSH-Service-FI@bshg.com

Koe Bosch

Löydä laatu, täydellisyys ja luotettavuus.

Etsi jälleenmyyjä

Etsi lähellä sijaitsevat jälleenmyyjät tai huoltoliikkeet!