Kodinkoneet
Oppaasi viinin säilyttämiseen ja sen oikean tarjoilulämpötilan löytämiseen.
Kukaan ei halua viiniensä pilaantuvan ennen kuin ne ehtii nauttia. Valitettavasti kaikilla ei kuitenkaan ole kotona omaa viinikellaria, jossa olisi viinille täydelliset säilytysolosuhteet. Joten jos haluat säilyttää suosikkiviinisi kaivamatta uutta kellaria, tässä on säilytyksen pikaopas punaviinille, valkoviinille – ja kaikelle siltä väliltä.
Viinin varastoinnin pyhä kolminaisuus: kosteus, aurinko – ja lämpötila.
Sanotaan, että kaikki hyvä tulee kolmena. Ja viinin täydellisen säilyttämisen osalta se on täysin totta. Viinin ihanteelliset säilytysolosuhteet riippuvat suuresti vallitsevasta kosteudesta, altistumisesta auringonvalolle ja mahdollisista lämpötilan vaihteluista. Parhaassa tapauksessa viininsäilytysalueesi on kostea, mutta ei liian kostea, kylmä, mutta ei liian kylmä ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä – melko pimeä. Miksi?
Viinin säilytyksen vaikutukset selitettyinä.
Kosteuden puute voi aiheuttaa korkin kuivumisen, liiallinen kosteus voi synnyttää hometta. Jos viini säilytetään liian kylmässä, se voi jäätyä, jos sitä pidetään liian lämpimässä, nopeutat vahingossa sen ikääntymisprosessia. UV-valo, kuten auringonvalo, voi vahingoittaa viinin makuja, ja jos viini altistuu hapelle, jopa parhaat viinit pilaantuvat 3–5 päivässä. Tämän lisäksi on suositeltavaa välttää nopeita lämpötilanmuutoksia ja mahdollisuuksien mukaan tärinää, jota voivat aiheuttaa esimerkiksi kuivausrummut tai pyykinpesukoneet. Tiivistettynä: viinin säilytys kotona on vaativa tehtävä. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti mahdollisuuksien mukaan pyrkiä säilyttämään viinit täydellisinä ja tarjoiluvalmiina.
Lämpötilat: Avain viinin täydelliseen säilytykseen ja tarjoiluun. Tässä on valko- ja punaviinin lämpötilaopas.
Säilytyksen jälkeen seuraa tarjoilu. Avain täydellisiin tuloksiin kummassakin on löytää oikea lämpötila. Tämä on kuitenkin hieman vaikeaa, koska jokainen viini on nautittava juuri sille parhaassa lämpötilassa. Esimerkiksi valkoviinin täydellinen lämpötila on 5–14 °C, kun taas punaviinin täydellinen lämpötila voi vaihdella 12 °C:sta aina 18 °C:seen saakka. Jotta oikea tarjoilulämpötila olisi helppo löytää, tässä on nopea yleiskatsaus yleisimmistä viinityypeistä ja niiden ihanteellisista nauttimislämpötiloista:
P.S.: Tässä on salainen viinin säilytysniksi, jonka avulla voit säilyttää sekä puna- että valkoviinit tarjoiluvalmiina yhdessä paikassa.
Jos luit yllä olevan tietokuvan, ymmärrät hyvin, että et voi säilyttää valko- ja punaviinejä samassa paikassa. Ainakaan niin, että ne olisivat tarjoiluvalmiita. Ihanteelliset nauttimislämpötilat yksinkertaisesti vaihtelevat liikaa. Tähän on kuitenkin olemassa ratkaisu: Boschin viinikaappi. Voit säilyttää kaikki lempiviinisi valmiina nautittaviksi milloin vain kahdella lämpötila-alueella – ja saada kokoelmastasi aivan uudenlaisen kokemuksen. Kippis!