Kodinkoneet
Näin voit vähentää ruokahävikkia kotona.
Ruoka - kukapa sitä ei rakastaisi? On hienoa, että luonnosta ja viljelemällä saa monenlaisia hyviä tuotteita. Kun valinnanvaraa on paljon, syntyy myös ruokahävikkiä. Noin kolmasosa kaikesta ihmisten käyttöön tuotetusta ruoasta (±1.3 miljardia tonnia) menee hukkaan. Se on lähes 100 kiloa jokaista eurooppalaista kohden, ja sillä ruokkisi 200 miljoonaa nälkäistä ihmistä.* Ruoka on kuitenkin välttämättömyys, eikä sen tuottamista voi lopettaa, joten meidän on itse vähennettävä ruokahävikkiämme. Kuulostaako hankalalta? Ei suinkaan. Olemme koonneet tähän muutamia vinkkejä, joiden avulla voit aloittaa ruokahävikin vähentämisen kotona.
Luota aisteihin päiväyksen sijaan.
Parasta ennen -päiväys on vain suuntaviiva, ei mikään sääntö. Ensimmäinen vinkkimme on yksinkertainen: haista ja maista ruokaasi. Jos olet epävarma esimerkiksi maidosta, lorauta sitä hieman kuumaan kahviin, teehen tai veteen ennen kuin käytät sitä. Jos se juoksettuu, vaikka tuoksu olisikin normaali, sitä ei kannata enää käyttää.
Tee ruokaa tähteistä.
Älä heitä ruoantähteitä pois. Niistä voi loihtia seuraavan aterian uusilla mausteilla ja lisukkeilla. Tähteet on hyvä säilyttää jääkaapin 0 °C -alueella. Bosch-jääkapeissa tämä on VitaFresh-lokero, joka säilyttää ruoan pidempään, sillä lokeron lämpötila on lähellä nollaa, ja ilmankosteus on ihanteellinen.
Hidasta aikaa - pakasta ruokaa.
Laitoitko liikaa ruokaa? Ostitko ruokaa, joka ei tullutkaan syödyksi? Pakasta ruoka tuoreena, jos et tiedä, koska aiot syödä sen. Suurimman osan elintarvikkeista voi pakastaa raakoina tai kypsinä. Kannattaa jakaa jauheliha, leipä ja päivällisen tähteet pienempiin annoksiin, jolloin tarvittava määrä on helppo sulattaa. Kirjoita pakkauksiin päivämäärä ja sisältö, jotta ruoat ovat helposti löydettävissä pakastimesta. Voit vähentää ruokahävikkiä myös järjestämällä jääkaappisi ja pakastimesi.
Kalan ja lihan säilytys ei ole ongelma!
Kala, liha ja kana ovat herkkiä elintarvikkeita. Niissä on nesteitä ja aromeja, jotka voivat tarttua muihin tuotteisiin jääkaapissa. Ne olisikin paras säilyttää omassa lokerossaan. Boschin VitaFresh-jääkaapeissa on erilliset liha- ja kalalaatikot, joissa lämpötila on 0 °C ja ilma kuivaa, toisin kuin vihanneslaatikossa, jossa lämpötila on lähellä nollaa, mutta ilma on kosteampi. Aivan kuin ruokakaupassakin, jokaiselle tuotteelle on oma paikkansa.
|
|
Ruokaa tähteistä | Bosch VitaFresh säilyttää ruoan pidempään |
Riisiä, pastaa ja perunoita kotoa löytyy usein valmiiksi, ja niitä on voinut jäädä myös edelliseltä aterialta. Tässä on kolme reseptiä, joiden pohjana on käytetty näitä aineksia. | Vähennä ruokahävikkiä järkevällä säilytyksellä. Tästä voit lukea, miten VitaFesh voi auttaa säilyttämään ruoan pidempään. |
Kolme helppoa reseptiä tähteistä | Lue lisää VitaFresh-tekniikasta |