Lauantai - höyrytettyjä sämpylöitä, rapeaksi paistettua kalaa, punakaalisalaattia ja chiliaiolia

Höyrytetyt sämpylät ovat höyrykypsennettyä hiivaleipää. Niitä voisi verrata höyrytettyihin hotdogeihin. Ne ovat pehmeitä ja mehukkaita. Ne voidaan täyttää lähes kaikella suolaisella. Niitä kannattaa valmistaa suuri määrä ja laittaa pakkaseen. Lämmitä ne nopeasti höyryuunissa ennen tarjoilemista.

Ainesosat

3,5 dl maitoa
1/2 pkt hiivaa
50 g sokeria
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
550 g vehnäjauhoja, joiden joukkoon on sekoitettu
2 tl leivinjauhetta

Käytettävät toiminnot
- Nostatustoiminto
- Täyshöyrytoiminto

Toimintojen etuja
- Nostatustoiminto nostattaa taikinan nopeasti ja hyvin. Kostea lämpö auttaa saamaan samanlaiset tulokset kuin ammattileipurien käyttämät nostatuskaapit.
- Täyshöyrytoiminto on ainoa keino valmistaa nämä leivonnaiset. Höyryuunejamme voidaan säätää alueella 30–100 °C. Nyt käytetään korkeinta lämpötilaa.

Rapeaksi paistettu kala
- 500 g valkolihaisen kalan fileetä, kuten turskaa, seitä tai koljaa.
- Suolaa
- 1 dl vehnäjauhoja
- 2 kananmunaa ja 2 rkl vettä
- 2 dl korppujauhoja, mielellään pankojauhoja

Chiliaioli
- 1 suuri kananmuna
- 1 tl vahvaa sinappia, mielellään dijon
- 1/2 tl suolaa, 1/2 tl karkeasti jauhettua pippuria
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 sitruunan mehu
- 3-4 dl neutraalin makuista öljyä, kuten soija- tai rapsiöljyä
- vettä ja Sriracha-kastiketta
Etkö halua valmistaa höyrytettyjä sämpylöitä itse? Niitä myydään pakasteina monissa aasialaisissa ruokakaupoissa

Höyrytetty turskafilee

1. Sekoita huoneenlämpöisen maidon joukkoon suola, sokeri, hiiva ja öljy leipäkoneen leivonta-astiassa. Vatkaa käsin, kunnes sokeri on sulanut. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Vaivaa taikinaa keskinopeudella 5 minuuttia, jotta saat tasaisen taikinan.
2. Anna taikinan nousta kooltaan kaksinkertaiseksi puoli tuntia uunissa höyrytystoiminnolla tai noin 1 tunti huoneenlämmössä keittiöpyyhkeellä peitettynä.
3. Pyöritä taikina tangoksi. Jaa noin 30 pieneksi palloksi. Litistä niitä hieman. Anna niiden levätä 5 minuuttia ennen kuin kaulitset ne 10–12 cm:n kokoisiksi soikeiksi ympyröiksi.
4. Ripottele ympyröille hieman öljyä. Levitä sitä sormella yhdelle puolelle. Taita ympyrät kaksin kerroin. Aseta ne leivinpaperilla päällystetylle rei'itetylle pellille.
5. Kohota jälleen kaksinkertaisiksi. Käytä nostatustoimintoa 30 minuuttia. Voit myös kohottaa taikinan huoneenlämmössä peittämällä sen keittiöpyyhkeellä. Tällöin aikaa kuluu 40–45 minuuttia.
6. Esikuumenna höyryuuni lämpötilaan 100 °C. Valitse täyshöyry. Höyrykypsennä leipiä 10 minuuttia. Anna uunipellin jäähtyä ritilällä keittiöpyyhkeellä peitettynä.

Leivät maistuvat parhailta vasta paistettuina. Voit myös lämmittää ne täydellä höyryllä ennen syömistä. Lisäksi leivät voidaan pakastaa.

Rapeaksi paistettu kala
1. Suolaa kala. Vatkaa kananmunat yhdessä vesitilkan kanssa. Kaada ne kulhoon. Kaada yhteen kulhoon jauhoja ja toiseen korppujauhoja.
2. Paneroi kala kierittelemällä se enin jauhoissa, sitten kananmunaseoksessa ja lopuksi korppujauhoissa. Aseta palat uunipellille.
3. Kuumenna paistinpannulla öljyä muutaman senttimetrin paksuudelta, kunnes se alkaa räiskyä siihen työnnetyn puulusikan ympärillä. Öljyn lämpötilan tulee olla noin 170–180 astetta. Paista 1–2 minuuttia molemmilta puolilta. Aseta paistetut kalanpalat ritilälle.
4. Ripottele pinnalle vähän suolaa, kun kalanpalat ovat vielä lämpimiä. Jos et tarjoile kalanpaloja heti, voit lämmittää ne nopeasti uunissa.

Chiliaioli
Sekoita kaikki ainesosat keskenään öljyä ja vettä lukuun ottamatta sauvasekoittimella sekoitusastiassa. Lisää öljy hitaasti ja rauhallisesti sekoittamisen aikana. Mausta sriracha-kastikkeella (se on tulista chilikastiketta). Ohenna tarvittaessa vedellä. Jos haluat paksumpaa aiolia, lisää hieman öljyä.

Kaalisalaatti
Sekoita keskenään 150 g punakaalisuikaleita, 100 g porkkanasuikaleita, 2 rkl aiolia, 1 tl hoisin-kastiketta, 1/2 tl suolaa ja 1 tl limettimehua. Sekoita perusteellisesti, jotta vihannekset pehmenevät hieman. Täytä höyrytetyt sämpylät rapeaksi paistetulla kalalla, kaalisalaatilla ja chiliaiolilla. Ripottele pinnalle tuoreita yrttejä sekä tilliä tai korianteria.

Lauantain alkuruoka – diim sum -nyyttejä ja ponzukastiketta

Pienet höyrytettävät dim sum -suupalat ovat kotoisin kiinalaisesta keittiöstä. Ne höyrytetään perinteisesti pienissä bambukoreissa, mutta on helpompaa valmistaa ne höyryuunissa.

Ainesosat

1. Sulata valmiit pyöreät gyoza-taikinalevyt. Aseta työtasolle kerrallaan esimerkiksi 10 taikinalevyä.
2. Aseta jokaiselle levylle yksi lusikallinen täytettä. Sivele ulkoreuna vedellä. Taita taikinalevyt kaksin kerroin.
3. Paina reunat yhteen kunnolla, jotta ne sulkeutuvat tiiviisti. Aseta nyytit rei'ïtetylle höyryuunipellille, jolla on leivinpaperia.
4. Ennen tarjoilemista höyrykypsennä 12 minuuttia täydellä höyryllä esikuumennetussa uunissa.

Täyte:
1. Leikkaa 400 g porsaanjauhelihaa pieniksi kuutioiksi. Aseta ne kulhoon.
2. Kuori ja silppua 1 pieni porkkana, muutama kiinankaalin lehti ja hieman sipulia (yhteensä noin 150 g).
3. Kaada kulhoon, johon laitoit porsaanjauhelihan.

Vinkki: Käytä sauvasekoittimen pientä pikasilppuria. Erittäin nopeaa ja helppoa!
Lisää 1 rkl perunajauhoja, 3 rkl soijakastiketta, 1 tl seesamiöljyä sekä hieman silputtua valkosipulia, inkivääriä ja korianteria.

Ponzu-kastike: Sekoita keskenään 1 dl soijakastiketta, 2 rkl kalakastiketta, 1/2 dl limettimehua, 2 rkl fariinisokeria 1/2 dl vettä sekä hieman hienonnettua inkivääriä, valkosipulia, korianteria ja chiliä.

Tarjoilu: Aseta nyytit lautasille. Ripottele pinnalle kirsikkatomaatti- ja kevätsipulisilppua. Lusikoi pinnalle kastiketta ja hieman silputtua korianteria.

Kokin vinkki
- Liha voidaan korvata hienonnetulla lohella.
- Kun sekoitat täytteen joukkoon muutaman ruokalusikallisen karkeaksi silputtuja vesikastanjoita, nyyteistä tulee rapeita.

1. Sulata valmiit pyöreät gyoza-taikinalevyt. Aseta työtasolle kerrallaan esimerkiksi 10 taikinalevyä.
2. Aseta jokaiselle levylle yksi lusikallinen täytettä. Sivele ulkoreuna vedellä. Taita taikinalevyt kaksin kerroin.
3. Paina reunat yhteen kunnolla, jotta ne sulkeutuvat tiiviisti. Aseta nyytit rei'ïtetylle höyryuunipellille, jolla on leivinpaperia.
4. Ennen tarjoilemista höyrykypsennä 12 minuuttia täydellä höyryllä esikuumennetussa uunissa.

Täyte:
1. Leikkaa 400 g porsaanjauhelihaa pieniksi kuutioiksi. Aseta ne kulhoon.
2. Kuori ja silppua 1 pieni porkkana, muutama kiinankaalin lehti ja hieman sipulia (yhteensä noin 150 g).
3. Kaada kulhoon, johon laitoit porsaanjauhelihan.

Vinkki: Käytä sauvasekoittimen pientä pikasilppuria. Erittäin nopeaa ja helppoa!
Lisää 1 rkl perunajauhoja, 3 rkl soijakastiketta, 1 tl seesamiöljyä sekä hieman silputtua valkosipulia, inkivääriä ja korianteria.

Ponzu-kastike: Sekoita keskenään 1 dl soijakastiketta, 2 rkl kalakastiketta, 1/2 dl limettimehua, 2 rkl fariinisokeria 1/2 dl vettä sekä hieman hienonnettua inkivääriä, valkosipulia, korianteria ja chiliä.

Tarjoilu: Aseta nyytit lautasille. Ripottele pinnalle kirsikkatomaatti- ja kevätsipulisilppua. Lusikoi pinnalle kastiketta ja hieman silputtua korianteria.

Kokin vinkki
- Liha voidaan korvata hienonnetulla lohella.
- Kun sekoitat täytteen joukkoon muutaman ruokalusikallisen karkeaksi silputtuja vesikastanjoita, nyyteistä tulee rapeita.

Lauantain jälkiruoka - kookosriisiä ja mangoa

Kookosriisi (sticky rice) ja mango ovat perinteinen thaimaalainen jälkiruoka. Se valmistetaan yleensä erityisestä gluteenipitoisesta (puuroutuvasta) riisistä, joka höyrykeitetään ennen sen sekoittamista kookosmaidon joukkoon. Voit käyttää puuroriisiä. Sen valmistaminen on helpompaa, ja saat yhtä hyvät tulokset.

Ainesosat

- 2 dl huuhdeltua puuroriisiä
- 3 dl vettä
- 1 pakkaus kookosmaitoa (400 ml)
- 75 g sokeria
- 1/2 tl suolaa

1. Sekoita keskenään riisi, vesi, suola, sokeri ja puolet kookosmaidosta.
2. Peitä seos alumiinifoliolla. Höyrytä 45 minuuttia lämpötilassa 100 °C.
3. Ota riisi pois uunista. Sekoita joukkoon loput kookosmaidosta. Anna jäähtyä.
4. Tarjoile kookosriisin kera kypsää mangoa viipaleina.