Tiistai – gnoccheja, paahdettuja kasviksia ja ruskistettua voita

Gnocchi-pastan pääraaka-aine on peruna. Sitä on nopea ja helppo valmistaa pursottamalla taikinaa uunipellille ja laittamalla se höyryuuniin. Tulos on muutoin samanlainen kuin perinteistä menetelmää käytettäessä, mutta se on terveellisempi. Valmistaminen sujuu helpommin ja nopeammin.

Puikulaperunat soveltuvat parhaiten perunapyreen ja -muhennoksen sekä gnocchien valmistamiseen. Ne kuitenkin kiehuvat helposti rikki. Vältät tämän vaaran valmistamalla ne höyryuunissa.

Ainesosat

- 1 kg kuorittuja puikulaperunoita
- 2 valkosipulinkynttä viipaleina
- 200 g vehnäjauhoja
- 50 g perunajauhoja tai maissitärkkelystä
- 4 kananmunaa vatkattuina
- 1/2 rkl suolaa, pippuria

Vihannekset
- 800 g sekalaisia vihanneksia paloiteltuina oman maun mukaan, kuten parsakaalia, kesäkurpitsaa, sipulia ja paprikaa
- Oliiviöljyä, sitruunamehua, suolaa, pippuria

Soijavoi
- 100 g voita
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 tl hienonnettua valkosipulia
- 1 rkl hienonnettua salaattisipulia
- 2 rkl persiljasilppua

Toiminnon etuja
Hellävaraista höyryä säädetään tarkasti, joten ruoan kypsyminen pysyy hallinnassa.

Kokin vinkki
Gnocchien maustaminen:
Kun lisäät taikinaan 1 tl kurkumaa, gnoccheista tulee kellertäviä. Voit myös kokeilla silputtuja yrttejä, parmesaaniraastetta tai muita mausteita.

1. Aseta kuoritut perunat ja hienonnettu valkosipuli rei'itetylle uunipellille höyrykypsennystä varten. Jaa kookkaat perunat kahteen osaan. Höyrykypsennä lämpötilassa 100 ℃, kunnes perunat ovat pehmeitä. Aikaa kuluu noin 20–25 minuuttia. Aseta uunin alimmalle tasolle uunipannu, jotta mahdollisesti perunapelliltä peräisin oleva neste valuu siihen.
2. Anna perunoiden kuivua muutama minuutti ennen kuin puristat ne uunipannulle perunapuristimen avulla.
3. Lisää muut ainesosat. Vaivaa kaikki kevyesti taikinaksi. Gnocchitaikinaa EI saa vaivata voimakkaasti ja/tai pitkään. Muutoin niistä tulee sitkeitä ja kovia. Lisää vettä, jotta taikinasta tulee pehmeä ja helposti pursotettavaa. Aseta taikina pursotuspussiin.
4. Voitele rei'itetty höyrykypsennyslevy öljyllä tai voilla. Pursota sille pitkiä sormenpaksuisia "makkaroita".
5. Höyrytä 10 minuuttia lämpötilassa 100 °C. Anna "makkaroiden" vetäytyä muutama minuutti ennen kuin leikkaat ne palasiksi.
6. Tarjoile paahdettujen vihannesten ja ruskistetun voin kera.

Paahdetut vihannekset
Sekoita vihannesten joukkoon muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä sekä hieman suolaa ja pippuria. Paista uunissa vähällä höyryllä lämpötilassa 220 ℃ käyttämällä kiertoilmaa ja grilliä. Saat kevyesti paahdetut tulokset noin 20–25 minuutissa. Mausta pienellä määrällä vastapuristettua sitruunamehua.

Ruskistettu voi
Ruskista voita kattilassa kohtalaisella lämmöllä. Kun siitä nousee pähkinämäinen tuoksu, vatkaa sitä voimakkaasti. Jäähdytä kattilan pohjaa kylmällä vedellä muutama sekunti. Tällöin kiehuminen loppuu, joten voi ei pala. Lisää muut ainesosat. Pidä voi haaleana tarjoilemiseen saakka.

Kokin vinkki
- Ripottele ruoan pinnalle Västerbotten-juustoraastetta.
- Ripottele ruoan pinnalle paistettuja pekoni- tai chorizomakkarakuutioita. Voit myös käyttää niiden kasviskuutioita.
- Monet paistavat gnocchit nopeasti pannulla ennen niiden tarjoilemista. Jos teet näin, jäähdytä gnocchit ennen niiden paistamista voissa.
- Tämä annos on suuri. Ylijääneet gnocchit voi käyttää monella tavalla. Ne voi tarjota kermaisessa gorgonzola- ja sienikastikkeessa maustettuina tuoreilla yrteillä, sekoittaa marinarakastikkeen joukkoon tai pakastaa ja käyttää myöhemmin.

Maanantai höyryuuniruokaohje:

Porkkanalinssikeittoa ja höyrytettyä turskaa.

Tiistai höyryuuniruokaohje:

Gnoccheja, paahdettuja kasviksia ja ruskistettua voita.

Keskiviikko höyryuuniruokaohje:

Broilerinkoipireisiä ja ratatouillea.

Torstai höyryuuniruokaohje:

Risottoa pinaatilla ja sienillä

Perjantai höyryuuniruokaohje:

Tacoja, lohta, pikapikkelöityjä vihanneksia ja guacamolea.

Lauantai höyryuuniruokaohje:

Aasian valikko.

Sunnuntai höyryuuniruokaohje:

Paistia rapeaksi paistetulla kamaralla ja kukkakaalikreemiä.