Torstai - risottoa pinaatilla, sienillä ja parmesaanilastuilla

Risotto valmistuu helpoiten höyryuunissa. Silloin sitä ei tarvitse sekoittaa 20 minuuttia. Tuo aika käytetään herkullisen lisukkeen valmistamiseen ja pöydän kattamiseen.

Ainesosat

Risotto
- 3 dl (noin 300 g) risottoriisiä
- 8 + 2 dl kasvis- tai kanalientä
-2 rkl oliiviöljyä
-1 tl kurkumaa
-1 dl kermaa
- 75 g parmesaaniraastetta
- sitruunamehua, karkeaksi jauhettua pippuria

Lisuke
- 200 g pinaattia huuhdeltuna
- 250 g valkoisia tai ruskeita herkkusieniä tai muita sieniä
- 1 suuri paprika paloina
- Öljyä tai voita paistamiseen

Rapeaa parmesaania
- 50 g parmesaaniraastetta

1. Huuhtele riisi huolellisesti. Kaada se keskisuureen korkeareunaiseen vuokaan (ks. kuva).
2. Lisää 8 dl lihalientä tai -fondia, öljyä ja kurkumaa. Sekoita keskenään vispilällä.
3. Aseta esikuumennettuun höyryuuniin lämpötilaan 100 °C. Valitse täyshöyry. Aika: 20 minuuttia.
4. Lisuke: jos sienet ovat suuria, lohko ne. Muussa tapauksessa käytä sellaisinaan. Paista ne paistinpannussa kauniin värisiksi. Siirrä lautaselle.
5. Paista paprikanpaloja muutama minuutti. Lisää joukkoon puolet pinaatista. Sekoita, kunnes pinaatti hajoaa. Lisää loppu pinaatti. Paista sekoittaen, kunnes kaikki on sekoittunut tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Parmesaanilastujen valmistaminen: Ripottele leivinpaperilla päällystetylle uunipellille 50 g hienoksi raastettua juustoa. Paista lämpötilassa 190 ℃ kiertoilmatoiminnolla 7–9 minuuttia, kunnes lastut kellertävät. Ota lastut pois uunista. Anna niiden jäähtyä uunipellillä.
7. Kun risotto on höyrykypsynyt 20 minuuttia, sekoita joukkoon puolet paistetuista vihanneksista, parmesaaniraaste, kerma, pippuri ja hieman sitruunamehua. Ohenna tarvittaessa lopulla fondilla. Koostumuksen tulee olla melko puuromainen.
8. Kokoa annokset lautasille. Levitä pinnalle loput vihannekset ja parmesaanilastuja.

Kokin vinkki
- Parmesaanilastut voidaan tehdä vaikka useita päiviä etukäteen. Säilytä ne huoneenlämmössä.
- Vastapaistettu valkosipulileipä maistuu herkulliselta risoton kanssa.
- Tilkalla vettä ohennettua hyvää pestoa voidaan lusikoida risoton ympärille ennen tarjoilua.

Maanantai höyryuuniruokaohje:

Porkkanalinssikeittoa ja höyrytettyä turskaa.

Tiistai höyryuuniruokaohje:

Gnoccheja, paahdettuja kasviksia ja ruskistettua voita.

Keskiviikko höyryuuniruokaohje:

Broilerinkoipireisiä ja ratatouillea.

Torstai höyryuuniruokaohje:

Risottoa pinaatilla ja sienillä

Perjantai höyryuuniruokaohje:

Tacoja, lohta, pikapikkelöityjä vihanneksia ja guacamolea.

Lauantai höyryuuniruokaohje:

Aasian valikko.

Sunnuntai höyryuuniruokaohje:

Paistia rapeaksi paistetulla kamaralla ja kukkakaalikreemiä.