Sunnuntai – Paistia rapeaksi paistetulla kamaralla, pikkuperunoita ja kukkakaalikreemiä.

Kun kamarapintainen paisti höyrytetään ja höyrykypsennetään, siitä tulee mehukas ja kamarasta rapea.

Ainesosat

- 1 kg porsaan ulkofileetä kamara ruudutettuna
- 2 tl suolaa + 1 tl bikarbonaattia eli leivinjauhetta*
- Pippuria
- 750 g pestyjä pikkuperunoita
- Suolaa, pippuria ja ruokaöljyä

Kukkakaalikreemi
- 1 pieni kukkakaali
- 1/2 l maitoa
- 50 g voita
- 1 kanaliemikuutio, pippuria

Pannulla paistetut vihannekset
- Parsakaalia, porkkanoita ja retiisejä yhteensä noin 600 g
- 25 g voita, sitruuna

Tarjoiluun
Puolukkasurvosta tai -hilloa

1. Jos sinulla riittää aikaa, suolaa liha muutama päivä etukäteen. Hiero lihanpalan pintaan runsaasti suolaa ja pippuria. Anna sen tekeytyä muutama päivä jääkaapissa kamarapuoli alaspäin. Tällöin kamarasta tulee rapea. *Jos et ehdi suolata lihaa etukäteen, sekoita suolan joukkoon bikarbonaattia eli leivinjauhetta. Hiero suola lihan pintaan edellä kuvatulla tavalla. Ota liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen valmistamisen jatkamista. (Bikarbonaattisuolaaminen ja höyry yhdessä tekevät kamarasta rapean.)
2. Jos perunat ovat suurempia kuin suupala, paloittele ne. Sekoita niiden joukkoon suolaa, pippuria ja hieman öljyä.
3. Laita perunat uunipellille tai vuokaan. Kamarapuolen tulee olla ylöspäin.
4. Laita höyryuuniin. Höyrytä lämpötilassa 100 ℃ 45 minuuttia.
5. Säädä tämän jälkeen lämpötilaksi 180 ℃, vähäinen höyryn määrä. Paista 4D-kiertoilmalla 1 tunti. Täytä vesisäiliö tarvittaessa.
6. Nyt on aika tehdä kamarasta rapea. Nosta lämpötilaksi 225 ℃. Käytä kiertoilmaa ja grilliä. Paista, kunnes kamarasta kuuluu poksahtelevia ääniä. Lopeta paistaminen ennen kuin kamara alkaa palaa.
7. Anna lihan vetäytyä vähintään 20 minuuttia ennen tarjoilua.

Kukkakaalikreemi:
1. Leikkaa kukkakaali 4 osaan ja tämän jälkeen erittäin ohuiksi viipaleiksi. Purista ne kiinni toisiinsa kattilassa. Kaada päälle maitoa ja kiehauta se. Peitä kattila kannella. Sekoita silloin tällöin ja keitä, kunnes kukkakaali on mureaa.
2. Kaada pois puolet maidosta. Lisää liemikuutio, pippuri ja voi. Ajele seos tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Ohenna tarvittaessa maidolla. Seoksen koostumuksen tulee olla paksu ja kreemimäinen.

Pannulla paistetut vihannekset:
1. Leikkaa parsakaali pieniksi nupuiksi ja porkkanat ohuina siivuiksi. Puolita retiisit. Laita paistinpannuun. Kaada pannulle 1/2 dl vettä ja lisää voi. Peitä kannella ja anna veden kiehua pois.
2. Ota kansi pois. Paista vihanneksia, kunnes ne ovat ruskistuneet hieman. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sitruunamehua. Tarjoile rapeakamaraisen porsaanpaistin kera kukkakaalikreemiä, paistettuja vihanneksia, pikkuperunoita ja puolukkasurvosta.

Kokin vinkki
- Lisää kukkakaalikreemin joukkoon tuoreita yrttejä, kuten ruohosipulia, basilikaa tai persiljaa.

Maanantai höyryuuniruokaohje:

Porkkanalinssikeittoa ja höyrytettyä turskaa.

Tiistai höyryuuniruokaohje:

Gnoccheja, paahdettuja kasviksia ja ruskistettua voita.

Keskiviikko höyryuuniruokaohje:

Broilerinkoipireisiä ja ratatouillea.

Torstai höyryuuniruokaohje:

Risottoa pinaatilla ja sienillä

Perjantai höyryuuniruokaohje:

Tacoja, lohta, pikapikkelöityjä vihanneksia ja guacamolea.

Lauantai höyryuuniruokaohje:

Aasian valikko.

Sunnuntai höyryuuniruokaohje:

Paistia rapeaksi paistetulla kamaralla ja kukkakaalikreemiä.